Bogaty w kwasy nienasycone olejek rokitnikowy

Wiele roślin posiada cenne właściwości i wszechstronne zastosowania wykorzystywane w medycynie niekonwencjonalnej. Wśród bardzo popularnych roślin znajduje się także rokitnik. W medycynie ludowej był znany jako lek na wszelkie dolegliwości i problemy związane z niedyspozycją zdrowotną. Rokitnik jest bogatym źródłem witaminy C oraz szeregu innych witamin, kwasów nienasyconych a przede wszystkim posiada liczne garbniki, fosfolipidy, kwasy organiczne, a także flawonoidy i aminokwasy. Zawiera mikroelementy odpowiedzialne za liczne prawidłowe procesy w organizmie ludzkim.

Wielozadaniowy olej z rokitnika 

 olejek rokitnikowyOwoce rokitnika są naturalnym źródłem wielu witamin i wartości odżywczych i znacznie urozmaicają zbilansowaną dietę. Rośliny różnią się między sobą i w zależności gdzie rosną i mają mniej lub bardziej cierpki smak. Najczęściej z owoców wykonywane są przetwory, można je spożywać na surowo, a także tłoczyć z nich olej. Owoce rokitnika mają bardzo charakterystyczny kwaśno cierpki smak, a pulpa otrzymana z owoców służąca do wytwarzania oleju jest niezwykle bogata pod względem substancji odżywczych działających przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, a także przeciwalergicznie. Poza branżą spożywczą ze względu na bogate właściwości rokitnik i olejek rokitnikowy wykorzystywane są także w przemyśle farmakologicznym i kosmetycznym. Kwasy tłuszczowe obecnie w roślinie mają bardzo cenną właściwość. Wychwytują i pochłaniają promieniowanie UV i dlatego wykorzystywane są w produkcji kosmetyków z filtrami. Ponadto olejek wykazuje silne działanie przeciwutleniające i wykorzystywane jest w preparatach przeciwzmarszczkowych i odżywczych. Znacznie poprawia wygląd skóry, wygładza ją, wyrównuje koloryt i dodaje blasku. Stosowany jest również na rany i stany zapalne, zmniejsza ból i przyspiesza gojenie. Stosowany jest również w pielęgnacji włosów, gdyż doskonale regeneruje końcówki włosów i zapobiega ich rozdwajaniu. Profesjonalne produkty fryzjerskie bardzo często posiadają w składzie olejek rokitnikowy, gdyż zapobiega powstawaniu łupieżu, reguluje odpowiednie procesy zachodzące w skórze i zapobiega wypadaniu włosów.

Olejek z rokitnika wykorzystywany jest również w przemyśle farmaceutycznym i stanowi składnik wielu produktów leczniczych. Bioaktywne substancje znajdujące się w tłoczonym na zimno olejku działają przeciwnowotworowo, antyutleniające i dzięki temu zapobiegają procesom degeneracyjnym i patologicznym zachodzącym w tkankach organizmu.Rokitnik ma wszechstronne zastosowanie i jest wykorzystany w wielu dziedzinach przemysłu ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Znajduje zastosowanie w medycynie, kosmetyce i kuchni, a olej z rokitnika służy zdrowiu i urodzie. Pomaga w leczeniu wielu chorób o podłożu przewlekłym, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, a także wspomaga regenerację podczas leczenia chemioterapią nowotworów i znacznie urozmaica dietę ze względu na swoje walory smakowe.

Bogaty w kwasy nienasycone olejek rokitnikowy
Przewiń do góry